Op Twitter:

dinsdag 18 januari 2011

Met open ogen (9) - De pillenmakers

(Weer zo'n leuke. Ik ben er niet naar op zoek, maar kom ze vanzelf tegen)

GlaxoSmithKline (GSK) is een farmaceutisch bedrijf dat vestigingen over heel de wereld heeft. In Europa maakt het onder andere medicijnen tegen luchtwegaandoeningen, kanker en aids en is het betrokken bij de fabricage van vaccins.

Cheryl Eckard is een moedige klokkenluider die in Amerika bij GSK controles uitvoerde om toe te zien op de kwaliteit en veiligheid van de pillen. Zij ontdekte ernstige fouten, overtredingen van de regels, roekeloosheid en ongeïnteresseerdheid. Toen zij merkte dat er met verkeerde doses werd gewerkt en dat verschillende medicijnen door elkaar gehaald waren, sloeg ze alarm. Van hogerhand werd echter besloten de zaak te negeren, de fabriek door te laten draaien en de foute zendingen gewoon te verschepen. Tuurlijk. Waarom ook niet. Nou, misschien omdat er doden zouden kunnen vallen en mensen op zijn minst ernstig ziek konden worden. Toen dat gebeurde, ontkende GSK verantwoordelijk te zijn. Eckard stuitte maandenlang op allerlei misstanden en rapporteerde deze, in de hoop dat er ingegrepen zou worden. In plaats daarvan werd zij ontslagen.

Ze alarmeerde de FDA (de Food and Drug Administration) en het farmaceutische bedrijf kreeg een flinke boete. Geen probleem echter en niemand werd ter verantwoording geroepen. Geld gaat boven veiligheid, gezien de verdere reputatie van het bedrijf (zoals het jarenlang bewust verzwijgen van alarmerende testresultaten bij een diabetesmedicijn dat ernstige hartklachten bleek te veroorzaken).

Op de website van GSK claimt het bedrijf 'maatschappelijk betrokken' te zijn. Tja. Ik zou niet alles geloven. En de verantwoordelijken in dit verhaal mogen wat mij betreft een spuitje.

(Bron)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten