Op Twitter:

donderdag 17 november 2011

Het is niet alles roze wat er blinkt

Er circuleerden al langer negatieve berichten over Pink Ribbon, de organisatie die aandacht vraagt voor borstkanker. Gisteravond liet het tv-programma Nieuwsuur zien dat er van de vele binnengehaalde miljoenen bedroevend weinig naar onderzoek is gegaan. Uit de eigen fondsenwerving ging er in 2009 en 2010 niets naar onderzoek. Nul, komma, nul. In 2008 een piepklein beetje.

Vandaag komt Pink Ribbon met een zwakke reactie. Over het flinke bedrag op de bank, zegt de stichting dat dat 'wordt uitgegeven tijdens de lopende financieringsronde in 2011'. Dan mogen ze wel opschieten.
Intussen stroomt de Facebookpagina van Pink Ribbon vol met boze berichten. Verontwaardigde mensen laten weten geen cent meer te geven en spijt te hebben van de aankoop van 'al die roze prullen'. Armbandjes, agenda's, telefoons en zelfs stofzuigers worden verkocht ter ondersteuning van onderzoek. Wat, volgens de woordvoerster van Pink Ribbon, een verkeerde aanname is geweest. De roze stofzuiger staat volgens haar trouwens symbool voor gezonde beweging. Hij is namelijk bedoeld voor huishoudelijk werk en dat betekent beweging. En beweging draagt bij tot een verminderde kans op kanker. Aha.

Nee, Pink Ribbon is er vooral voor bewustwording. En voor tijdige opsporing. Wacht even. Had ik niet ergens gelezen dat de stichting het bed deelt met de fabrikant van de mammografie-machines? Ik weet het niet zeker. Wèl dat mammografie massaal gepromoot wordt. En dat al lang is aangetoond dat deze onderzoeksmethode zelf kankerverwekkend is. Hier ligt een mooie taak voor Zembla, Nieuwsuur of EenVandaag.

Nou ja, Pink Ribbon vraagt graag aandacht voor borstkanker. Dat doel is in ieder geval bereikt.

1 opmerking:

  1. Het is misbruik maken van het goede vertrouwen van de gevers. Dat is erger dan dat je je geld kwijt bent vind ik.

    BeantwoordenVerwijderen