Op Twitter:

donderdag 15 november 2012

Doorgeslagen (deel 2)

(Dit is een vervolg op het stukje Doorgeslagen van een jaar geleden)

Gisteravond waren Anneloek Sollart, Francis Kenter en zoon Tom te gast bij Pauw & Witteman. Sollart maakte een paar jaar geleden de documentaire Rauw: over moeder Francis die haar zoon Tom alleen zogenaamd Raw Food te eten gaf. Daar was destijds veel over te doen, zoals in een uitzending van De Wereld Draait Door, waarin schrijver en redacteur Hugo Borst moeder Kenter orthorexic noemde. Inmiddels is het vervolg op de documentaire verschenen: Rauwer. Moeder en zoon eten nog steeds alleen onbewerkt, rauw eten.

Wat mij opviel in de uitzending van Pauw & Witteman, was dat mevrouw Kenter in een paar jaar tijd snel ouder is geworden en nog steeds graatmager is. Zoon Tom heeft gelukkig nog steeds een gezond ogend, bol toetje, maar aan bod kwam de groeiachterstand die hij schijnt te hebben en waar onder andere Jeugdzorg zich mee is gaan bemoeien.
Ik lees veel over voeding en ken de Raw Food-beweging een beetje. Sommige aanhangers maken de lekkerste gerechtjes en ik geloof dat er best een kern van waarheid zit in het enzymenverhaal (ongekookt eten houdt de enzymen intact). Maar in mijn ogen is de balans zoek, krijgen mensen inderdaad tekorten, is ontspanning ver te zoeken en lijden velen aan tunnelvisie. Er zijn inmiddels ook verhalen van Raw Foodies die gestopt zijn met hun 100% raw-dieet en nu inzien dat ze star en doorgeslagen waren (een voorbeeld is zelfbenoemd gezondheidsgoeroe Kevin Gianni).

Ik denk dat iedere voedselbeweging extremen kent. Op een Weston Price-forum zag ik laatst dat iemand een natuurlijk ijsje met banaan een suikerbom noemde en absoluut not done. Kom op. Maar al dat fruit dat Tom in bovengenoemde documentaire naar binnen werkt, lijkt me ook niet goed. Honderden appels en alleen maar vruchtensappen, smoothies, dadels en een paar noten. Ach, wie ben ik om mensen de les te lezen? Als je zelf niet gezond bent, kun je moeilijk met de vinger wijzen. En moeder Francis mag beweren dat ze gezond is, maar haar uiterlijk doet echt anders vermoeden.

1 opmerking:

 1. hoi karin,
  wij hebben dit ook gezien,
  buiten het eten ,ik ben zelf hollands glorie
  vind ik het zeer schokkend dat deze jongen niet naar de middelbare school mag en zich
  daardoor niet als een gewone puber mag ontwikkelen

  wij hopen dat het goed met jou gaat

  gr christel en bert

  BeantwoordenVerwijderen