
Ik ga een hamburger-thuisbezorgservice beginnen. En ik noem het #debezorgdeburger
— Wil Eikelboom (@wileikelboom) October 24, 2015
We kunnen nu een half uur lang naar haar aankopen kijken. Af en toe lijkt de dame de camera te vergeten en gaat ze wat anders doen. En soms weet ze zelf niet meer wat ze had besteld: 'I forgot what these are'. Over één leverancier is ze niet tevreden. Er zitten kattenharen op de spulletjes en dat is misschien niet zo fris, maar wij zitten intussen naar haar ehh... nagels te kijken. Ònder haar nagels, beter gezegd. Ik moet blijven kijken, al is het maar om zeker te weten dat het goed gaat met die schaar. Dat er bijvoorbeeld niet per ongeluk tepels worden afgeknipt of zo. En omdat het - afgezien van de schaar - ook wel iets rustgevends heeft:
In het verleden aten wij die broodjes ook weleens. Best lekker eigenlijk. Maar omdat ik niet zo'n vleeseter ben, zei Erik soms dat ik dan toch een salade kon nemen. Dank je de koekoek. Die vertrouw ik niet.
Van salades uit afhaaltentjes heb ik eens iemand goed ziek zien worden. Ook een collega vertelde ooit dat ze de hele nacht had overgegeven nadat ze met een groepje spareribs hadden laten bezorgen. Zij was de enige die een salade had besteld. En de enige die ziek was geworden. "Nooit meer spareribs," verzuchtte ze de volgende ochtend op het werk, nog steeds bleek om de neus. Als een Miss Marple wees ik haar stante pede op de net uit de doeken gedane verdachte feiten.
Ik moet bekennen dat ik weleens mensen probeer in te schatten of ze al dan niet hun handen wassen na toiletbezoek. Tot mijn schaamte betrapte ik mezelf daar ook op bij de uit de kluiten gewassen verkoopdame op een biologische markt. Type: doar-goan-wij-ons-dus-effe-helemoal-niet-druk-om-maekn, met zelf natuurlijk een weerstand van hier tot Groningen, maar wel de door mij gewenste radijsjes in die kolenschoppen van handen. En ik weet niet hoe het met u is, maar ik eet die knolletjes wel graag rauw. Ach, te flauw is inderdaad niet goed. Hoewel, dáár zouden demissionair staatssecretaris De Krom, - ministers Kamp en Schippers eens over moeten steggelen. Oprechte uitkeringsontvangers de zwarte piet niet meer toespelen, maar overwegen verdachte vieze Nederlanders aan te pakken. Huiszoekingen en invallen. Oppakken als ze geen zeeppompje bij het fonteintje in toilet of badkamer hebben staan. Of erger: geen fonteintje at all. Nou ja, dat zal wel niet gebeuren. Aan het gif dat ons drinkwater bedreigt wordt immers al niks gedaan. Vanavond in Zembla: Gifgrond bedreigt kwart drinkwaterwinning (zembla.vara.nl).
Afgelopen week post Viva-blogster Leonie een persoonlijk stukje over haar moeder, diens borstkanker en hun gezamenlijke aversie tegen het roze geweld. Titel: De roze kankermaffia. Viva verwijdert het stuk. Waarom? Viva is onderdeel van tijdschriftengigant Sanoma, uitgever van het blad Aandacht, waarvan de opbrengst naar Pink Ribbon gaat. Later wordt de blogtekst opnieuw geplaatst. Aangepast. De titel is veranderd, alle links naar Pink Ribbon zijn eruit en er komt een foto van een andere instelling die niets met de oorspronkelijke tekst van doen had, zodat het lijkt of schrijfster Leonie zich dáár tegen keert. Wat er zich achter de schermen bij Viva precies heeft afgespeeld, blijft onduidelijk. Afgezien van de persoonlijke aanvallen op Leonie (wat mij betreft onterecht), zijn de vele reacties ook interessant. Zie vanaf de tweede link:
En wat smaakt dit lekker tijdens zo'n tv-avond (kwestie van Sarah Lund met haar mooie trui even op pauze zetten, één schoongeboende, gesneden aardappel met wat kokos- of olijfolie mengen, dertig tot veertig minuten op bakpapier in de oven leggen, later wat (himalaya-)zout erover en snel de play-knop weer indrukken):
Terug naar Nynke. Gaat dat zien, gaat dat lezen. Ik bedoel maar:
(Met dank aan P.K. op Facebook)
't Moet gezegd: ze zijn tegenwoordig wèl netjes afgedekt.
Wie ook de wetenschap erbij wil, zou het boek Wheat Belly van de Amerikaanse cardioloog William Davis eens moeten lezen. Hopelijk komt er snel een Nederlandse vertaling van dit interessante boek. Davis gaat niet alleen in op het lang gehypte volkorenbrood, maar ook op de volgens hem desastreuze (gezondheids)effecten van onze hedendaagse tarwe. Gaat dat zien, gaat dat lezen. Op wheatbellyblog.com staan onder de artikelen veel indrukwekkende ervaringen en reacties van lezers. Daar kunnen we één positief verhaal aan toevoegen. En wel van Erik, die als test tarwe een paar weken uit zijn menu gooide en het graan daarna weer at. Daar kom ik ongetwijfeld nog een keer op terug. Maar de eer gaat nu even naar bakker Menno, die het lef heeft om zijn visie in de reguliere media te verkondigen en tegen de stroom in te zwemmen. Applaus.