Op Twitter:

zondag 13 maart 2011

Met open ogen (10) - De bijensterfte

Wat ik sta te doen? Ik maak een diepe buiging voor de makers van Zembla. En die opkomende reflux met maagzuur is te danken aan het optreden van onze overheid en niet aan het tv-programma.

Zembla stelt deze keer de massale bijensterfte aan de kaak. Velen maken zich zorgen, omdat onze voedselproductie zonder de bezige bij in gevaar is. Wereldwijd hebben wetenschappers middels onderzoek en publicaties verbanden aangetoond tussen de bijensterfte en het gebruik van bepaalde pesticiden.

In Nederland gaat de overheid echter eigenwijs af op de conclusies van een Research Centre dat stellig van mening is dat het absurd hoge gebruik van de bestrijdingsmiddelen geen rol speelt, maar hier geen enkel onderzoek naar doet. De woordvoerder houdt het op parasieten en slecht werk van de imkers, waarvan sommige hun werk al vijfenvijftig jaar doen en nu pas tegen de grote problemen aanlopen.

Ik zie hier een telkens terugkerend patroon. Ontkenning, desinteresse en kom... wat was die andere factor ook alweer? Oh, ja! Financiƫle. Belangen. Zembla ontdekt namelijk dat het Research Centre in Wageningen samenwerkt met Bayer: de producent van het landbouwgif. Het wordt nog leuker. De overheid heeft zich bij de besluitvorming laten leiden door een artikel van een stagiaire van het centrum, dat alleen gebaseerd is op informatie van de eigen werkgever en niet op wetenschappelijke onderzoeken van buitenaf. En zo kon het gebeuren dat het betreffende bestrijdingsmiddel (Imidacloprid) ook voor nieuwe toepassingen werd goedgekeurd.

Eerder schreef ik hier dat staatssecretaris Bleker van Landbouw en Natuur zich wat mij betreft mag gaan schamen. Ik moet dat even nuanceren. Natuurlijk snap ik dat de overheid ergens de informatie vandaan haalt. Maar als er signalen zijn dat die informatie ontoereikend is, niet klopt, of gekleurd blijkt te zijn, dan is het tijd voor onderzoek en actie! En dan schuiven we die slappe, passieve houding aan de kant. Nou ja, hij zal toch wel een duidelijk verhaal hebben tijdens Kamervragen? Die zullen er toch hopelijk wel komen? Oh. En nog een tip voor die mevrouw van Bayer: smeer alstublieft iets op die gebarsten lippen. Een beetje honing of zo.

3 opmerkingen:

  1. Ik heb de uitzending ook gezien. Het is niet te geloven. Hopelijk wordt dit opgelost.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Door jouw stukje de herhaling bekeken vanmorgen. Ontluisterend!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lieve Karin, wat heb je dat mooi verwoord. Er is inderdaad maar 1 drijfveer. GELD.
    Wat de generatie na ons aantreft is voor velen geen zorg, want de geldmaniakken van nu leven dan niet meer.
    Als je cassiere wil worden wordt er tegenwoordig een opleiding gevraagd, maar om politicus te worden heb je alleen een goede babbel nodig.

    BeantwoordenVerwijderen