Op Twitter:

donderdag 25 augustus 2011

Met open ogen (14) - Hulpverleners Moerdijk liepen gevaar

(Dit is een vervolg op de eerdere stukjes Moerdijk en Moerdijk, vervolg)

Volgens recent onderzoek van de Arbeidsinspectie liepen hulpverleners gevaar bij de brand van Chemie-Pack afgelopen januari. Rook, chemische dampen en verontreinigd bluswater.
Op een persconferentie werd destijds beweerd dat er géén schadelijke stoffen waren vrijgekomen. In een aflevering van Pauw & Witteman kwamen hierover een verkeersregelaar en GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren aan het woord. Intussen werden door het RIVM in de buurt van Chemie-Pack opvallend hoge concentraties lood gemeten, wat vanwege de tijdelijke aard echter een 'toevallige ophoping' werd genoemd.

Toevallige ophoping of niet. Duidelijk is dat er later hoge concentraties kankerverwekkende stoffen in sloten rondom Moerdijk zijn aangetroffen en dat in ieder geval de hulpverleners zijn blootgesteld aan die rommel. Een groot onderzoek naar de gevolgen voor de gezondheid van de hulpverleners werd door het RIVM een paar maanden geleden niet nodig geacht. Niet nodig, niet nodig... waar ken ik die passieve houding toch van? Komt daar nu, na de conclusie van de Arbeidsinspectie, verandering in? Of wachten we gewoon wat de toekomst brengt? Die gevolgen zullen zich na verloop van tijd natuurlijk vanzelf wel openbaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten